Projekt tevékenység

eX…it! the international butoh dance-eXchange and performance festival

Időpont: 2019. augusztus 4-18.
Helyszín: Schloss Bröllin, Németország
Résztvevők: Suhajda Éva Virág és Vastag Zsuzsa, Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány

2019 augusztusában részt vettem a négyévente Németországban megrendezésre kerülő Ex…it! butoh tánc fesztiválon. A feszivál neve Ex…it! – itt az „ex” az „experience, explore, exhale, expand” (megtapasztalás, felfedezés, kilégzés, növekedés) szavakra utal. Ez a workshop az életemet leginkább megváltoztató programok közé tartozik, annak ellenére, hogy már nagyon sok hasonlów workshopon részt vettem, trénerként és felnőttekkel foglalkozó szakemberként.

A program kéthetes volt: az első héten workshopokon vettünk részt, amelyeket a világ minden tájáról érkező táncoktatók tartottak, Japánból, Spanyolországból, Kolumbiából, Indonéziából, Olaszországból, Németországból… Ez már önmagában is rengeteg tanulással járt. Mivel tánc- és mozgásterapeutának tanulok, és a Rogers Alapítványnál tartott tréningjeimen is használok mozgásos gyakorlatokat, számos, a munkámban használhatü módszert, gyakorlatot és megközelítést tanulhattam. Bizonyos workshopokon én magam is megtapasztaltam a saját határaimat, és mély önismereti tapasztalatot szereztem a testemmel és a hozzá kapcsolódó nehéz érzelmekkel kapcsolatban.

A második héten közösen létrehoztunk egy előadást a többi táncossal, két tanárunk vezetésével. Egy 40 perces előadást állítottunk össze, amelynek a címe „Soul of the Earth” volt. Igazából én az iskolában, mintegy 30 éve álltam színpadon egy művészeti produkció részeként utoljára, így ez már önmagában egy új tapasztalat volt. Mivel trénerként drámatechinkákat is tanítok tanároknak, úgy érzem, hogy a részvétel ebben a folyamatban olyan tapasztalatot nyújtott, amelyet a tréningjeimen is használhatok, amit megoszthatok másokkal. Azt gondolom, mindenkinek, aki másokat készít fel egy előadásra, legyen szó iskolai előadásról vagy egy színházi produkcióról, saját magának is meg kellene tapasztalnia a másik oldalt rendszeresen. Sokkal toleránsabb lettem, fejlődött a kitartásom, az előadói készségeim, a testem iránti elfogadásom, és még oly sok más is. Rendkívül hálás vagyok ezért a lehetőségért.

Virág

2019 augusztusában lehetőségem nyílt részt venni Németországban az eX…it! nemzetközi butoh tánc eXchange és előadás fesztivál programján A lélek és test fúziója című Európai Unió által támogatott projekt keretében. A két hetes programon egy egészen különleges, számomra eddig ismeretlen világba kóstolhattam bele és rengeteget tanultam ez idő alatt mind saját magamról, mind pedig a butoh tánc és általában a tánc és a mozgás személyes életre vonatkozó hatásairól, illetve módszereiről.

A butoh tánc egy Japánból induló avantgarde műfaj. Jellemzően lassú, meditatív mozgásformáról van szó, aminek a során a táncos igyekszik kiüresíteni az elméjét a tudatos gondolatoktól és ezáltal megnyitja azt a sokkal mélyebbről jövő tapasztalatoknak. Ebben az „üres” állapotban hagyja, hogy a testét megtöltsék különböző képek és tapasztalatok, amiket aztán a mozgásával kifejez. Ennek során nem csupán eltáncolja az adott képeket, hanem azzá is válik – így egy butoh előadás/workshop során a meztelen csigától kezdve a tenger erejéig bármivé változhatunk, személyesen megtapasztalva ezeket a különböző minőségeket. Maga műfaj a két japán mester, Tatsumi Hijikata és Kazuo Ohno közös munkájából született 1959-ben, akik szerettek volna egy új mozgásformát kialakítani, amelyben nem csak a tradícionális értelemben való szépség kap helyet, hanem a groteszk, fájdalmas, „valódi, földi” élmények is.

A workshopon összesen 70 résztvevő volt jelen, további mintegy 30 szervező, zenész, technikai személyzet és művész társaságában. A világ minden tájáról érkeztek a résztvevők, Chiléből és Taiwanról, Hawaiból és Dél-Afrikából… Döbbenetes élmény volt megtapasztalni, ahogy ez a sokféle ember összegyűlik egy helyen egy téma mentén és szívüket-lelküket beleadva együtt fedezik fel a butoh tánc és a mozgás rejtelmeit, egymás személyét és kultúráját, békésen, határtalan tiszteletet tanúsítva a többiek iránt. Ráadásul mindennek a Schloss Bröllin nevű több évszázados múltra visszatekintő volt majorság adott otthont, 10 perces autóútra Pasewalk nevű kisvárostól – szántóföldek és erdők között, a természet közvetlen közelében. Ez a helyszín manapság művészeti produkciók számára van fenntartva, akár szabadúszók, akár csoportok is jelentkezhetnek különböző projektjeik kidolgozására vagy megvalósítására.

Zsuzsi

Founded by the Erasmus+ Programme of the European Union

„Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a weboldal és a rajta található anyagok a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.”

add class h_bar orange