Projektek

A lélek és test fúziója

add class h_bar orange

Mivel az önismeret fejlesztése / önreflexivitás a szervezetünk egyik fő erőssége, a fúziós megközelítésünkhöz a testtudati és dramatikus területek erősítése a célunk.

A projekt fő célja egy olyan trénertrió (és általuk bevonva egy olyan szélesebb trénercsapat) felállítása, amelyik széles körű tudására és kompetenciáira támaszkodva izgalmas, vonzó képzéseket / workshopokat tart felnőtt tanulóinknak. Így a Magyarországon elérhető kínálatban versenyképesen tudunk fellépni, hiszen mind dráma, mind testtudati / tánc / mozgáskultúra, mind önismeret-fejlesztési workshopok adottak, de ezeket fuzionálók nem.

Úgy véljük, így az egyes területek felnőttekkel foglalkozó szakemberei számára is egy izgalmas lehetőséget kínálunk fel: önismerettel foglalkozóknak a játék/testtudat kiegészítéssel bíró workshopokat, míg a testtel foglalkozóknak az önismereti fókuszt – mégis a saját területükhöz kapcsolódva. A projekt során hazai és nemzetközi mesterektől szeretnénk tanulni.

Két területet célzunk meg a projekttel, amelyen elmélyülést szeretnénk szerezni:

Dráma / játék a drámában: nem az előadóművészet, a performance itt a cél, nem művészeti projekt létrehozása, hanem a bohóc és a dráma eszközeinek mesteribb szintű megismerése. Nem áll tőlünk messze ez a tevékenység, hiszen volt már drámapedagógiai projektünk (2016-ban Nívódíjat is kapott a Tempus Közalapítványtól az Act Your Job! projektünk, ezt követte a sikerrel záruló Dramatic Changes, illetve jelenleg fut az „Achieving Resilience Through Play and Drama”), de ezekben valójában főleg a felszínen, a módszertan területén foglalkoztunk a drámával. Jelenlegi fejlesztési projektünkben hazai kapcsolódó képzéseken kívánunk részt venni, illetve külföldi mesterektől tanulni tovább a szakmát.

A második terület a testtudat, tánc: a testünk, és a gondolkodásunk összekapcsolása. Az érzelmi intelligencia fejlesztésének alapvető , központi gondolata, hogy fel kell ismernünk a testünkben megjelenő érzelmeket (lsd többek között Goleman). Emellett a valódi mindfullness pillanatait is sokan csak akkor tudják megélni, amikor a testünkkel is jóban vagyunk. A testtudati fókusz a drámával és a játékkal teljesen kiegészítő szerepet tölt be, erősíti azok hatását. A testtudat fejlesztése az alapkészségek fejlesztésével szoros viszonyban áll, hiszen – bár a tételes „kompetencialisták” nem tartalmazzák – ez az elsődleges készségünk mindannyiunknak. A kevéssé fejlett testtudat áll rendkívül sok kompetenciasérülés és tanulási nehézség mögött, és a stresszkezelési képességek, a reziliencia nélkülözhetetlen részét is képezik. Pl. a traumát átélt felnőttek komplex kezelésének részeként is alkalmazzák, hiszen a traumák is a teljes test működésén hagyják nyomukat.

A dráma és a testtudat-fejlesztés (melyek persze összefüggenek) a stresszkezelés és az önismeret-fejlesztés kiemelkedő területei. A stressz maga egy testi reakció, amely a harci-menekülési fiziológiai állapotot állítja elő a testben: felkészíti az intenzív mozgásra – miközben a mai világ stresszhelyzetei kifejezetten nem intenzív mozgáshelyzetekkel állnak együtt. Így a testünk gyakran „feleslegesen” úszik a stresszhormonokban, amelyek mozgás nélkül lassan-lassan bomlanak le, és tartós megjelenésük számtalan egyéb testi betegség kialakulását segítik elő. A dramatikus és testtudati feladatok mozgással járva, és egy odafigyelő fókusszal lehetővé teszik majd workshopjainkon, hogy valóban csökkenjen a stressz szintje, és eszközt adjunk résztvevőinknek arra, hogy maguk is miként csökkentsék azt.

Program: Erasmus+
Pályázati kategória: Egyének tanulmányi célú mobilitása
Tevékenységtípus: Tanulók és munkatársak mobilitása
Pályázati azonosító: 2018-1-HU01-KA104-047019

A program kezdete: 2017.07.01.
A program vége: 2019.12.31.
A projekt futamideje: 18 hónap
Az Európai Bizottságtól kapott támogatás összege: 14.798 EUR

Founded by the Erasmus+ Programme of the European Union

„Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a weboldal és a rajta található anyagok a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.”

add class h_bar orange

Beszámolók

Szekeres Eszter és Vastag Zsuzsa – Commedia dell’Arte

Eszter és Zsuzsi a Commedia dell’Arte workshopon vettek részt 2018. július 16-27. között Firenzében, Olaszországban.

Elolvasom

Sebestény Jakab és Turóczi Levente – Michael Chekhov Intensive Training Programme

Jakab és Levente a Michael Chekhov Intensive Training Programme első alkalmán vettek részt 2018 november 4-11. között Berlinben, Németországban.

Elolvasom

Suhajda Virág és Vastag Zsuzsa – eX…it! the international butoh dance-eXchange and performance festival

Virág és Zsuzsi az eX…it! nemzetközi butoh tánc eXchange és előadás fesztivál programján vettek részt 2019. augusztus 4-18. között Schloss Bröllin-ben, Németországban.

Elolvasom

Öszegzés

A lélek és test fúziója című projektünk keretében trénereink továbbképzését finanszíroztuk, akik ezt a tudást a projekt keretében továbbadták a szélesebb tréneri körünknek.

Elolvasom