Projektek

Természet kívül és belül – művészetekkel az önismeretért

add class h_bar orange

A Rogers Alapítványban fő célunk a személyközpontú, élmény- és tapasztalati alapú oktatási módszertan elterjesztése, és ilyen téren szakemberek képzése. Szakmai profilunk az oktatási innováció, amely igényli, hogy folyamatosan keressük, és megismerjük a különböző oktatási módszereket, újításokat, ezek szakmai és tudományos hátterét.

A Természet kívül és belül projektünkben munkatársaink és trénercsapatunk szakmai fejlődésére helyeztük a hangsúlyt: olyan külföldi képzéseken vettünk részt, amelyek különböző művészetterápiás módszertanokon, illetve a természettel való kapcsolat elmélyítésén keresztül segítenek abban, hogy harmonikus kapcsolatba kerüljünk saját magunkkal és a környezetünkkel. Így egyszerre bővíthettük az Alapítvány tréneri módszertanát, és biztosíthattunk lehetőséget trénereink számára a szakmai és a személyes növekedésre.

A projekt során kilenc munkatársunk összesen tizenkét mobilitáson vett részt, amelyeken az alábbi módszertanokkal ismerkedhettek meg:

  • Drama Techniques: Developing Self-Expression, Communication and Social Skills for All Students. A kurzuson drámapedagógiai módszereket tanult munkatársunk, amelyekkel segíthet a diákoknak és tréningrésztvevőknek az önkifejezésben és a kommunikációban.
  • Butoh Lab Camp: A kéthetes program során két munkatársunk a japán butoh táncművészettel ismerkedett az erdélyi hegyekben. A butoh tánc során keressük testünk és elénk semleges állapotát, ahonnan indulva hagyjuk, hogy megtöltsön egy kép, egy motívum. Hatalmas önismereti hozadéka van: odafigyelünk testünk és belső világunk minden apró rezzenésére, és így közelebb kerülünk saját magunkhoz
  • Discovering Renessaince Art in Florence: A kurzuson munkatársaink a reneszánsz művészettel ismerkedhettek a varázslatos Firenzében, bejárva több templomot, múzeumot. A kurzuson megtanulták, hogyan tervezhetnek és vezethetnek a művészeti alkotásokra épülő foglalkozásokat.
  • Visual Facilitation and Sketchnoting Skills: Trénerünk szintén Firenzében ismerkedhetett meg a tréningvezetés során rendkívül hasznos vizuális facilitáció módszerével. A gyors, élettel teli ábrák rajzolása tréningvezetés közben izgalmassá és könnyen követhetővé teszi a résztvevők számára a legfontosabb témákat, így sokkal hatékonyabbá válik a tanulás.
  • My Body, My Planet – Making Somatic Sense of the World: A szomatikus tánc kurzuson a résztvevők továbbfejlesztették a mozgásművészeti készségeiket, miközben párhuzamot vontak a külső, látható és a belső, érezhető természet között. Mély önismereti lehetőségeket rejt ez a szemlélet: felismerjük, hogy mi magunk is a természet részei vagyunk, és az emberi kapcsolatok is hasonlóan működnek, mint az ökoszisztéma. Így sokkal harmonikusabb kapcsolatra törekedhetünk saját testünkkel és a természettel, jobban megtanuljuk tisztelni őket.
  • Minimum Party art camp: Munkatársaink egy erdélyi művészeti táborban vettek részt, ahol rengetegféle módszer közül válogathattak, melyekben szeretnének elmélyülni. Tanultak így többek között az agyagozásról, építészetről (természetes anyagokból építettek például kemencét), valamint résztvettek az irodalmi műhely, a fotóműhely és a zeneműhely programjain. A tanultakat, gyakorlatias megközelítést pedig könnyen beépíthetik a foglalkozásvezetésbe.
  • Environmental Educaiton in Finland: the Eco-Social Approach: munkatársunk Finnországban kóstolt bele a „finn csoda” oktatási rendszerbe. Arról tanult, milyen módszerekkel fejleszthetik a diákok ökotudatosságát, hogyan hozhatják közelebbé és személyesebbé a természet világát.
  • With Symbolwork for Youth: A kurzuson a résztvevők a szimbólummunka módszertanát ismerhették meg és gyakorolhatták. A szimbólummunka során a külvilágban létező, de a belső világunkat szimbolizáló tárgyakkal, anyagokkal dolgoznak a résztvevők, közelebb kerülve saját belső motivációjukhoz.

Program: Erasmus+
Pályázati kategória: Egyének tanulmányi célú mobilitása
Tevékenységtípus: Tanulók és munkatársak mobilitása
Pályázati azonosító: 2020-1-HU01-KA104-078421

A program kezdete: 2020. 06. 01.
A program vége: 2022. 11. 30.
A projekt futamideje: 30 hónap

Founded by the Erasmus+ Programme of the European Union

„Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a weboldal és a rajta található anyagok a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.”