Projekt tevékenység

Michael Chekhov Intensive Training Programme

Időpont: 2018. november 4-11.
Helyszín: Berlin, Németország
Résztvevők: Sebestény Jakab és Turóczi Levente, Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány

2018 júliusában két csodálatos hetet töltöttünk el Firenzében, Olaszországban, hogy elmélyedjünk a Commedia dell’Arte rejtelmeiben. A programon az Európai Unió Eras

2018 novemberében lehetőségem volt részt venni a Michael Chekhov Intensive Training Programme első alkalmán. Színésznek tanultam, jelenleg bohócképzésen veszek részt, így színészmesterség és az előadóművészetnek ez a különleges megközelítése rendkívül hasznos volt számomra.

A kurzus során olyan gyakorlatokat végeztünk, amelyek segítenek tudatosítani mind azt, hogy mi van a testünkben, mind pedig azt, hogy mi zajlik a fejünkben, és így fejlesztik a figyelmet és a munkában való tudatos jelenlétet. Azzal is foglalkoztunk, hogy hogy használjuk a hangunkat, a beszédet, fejlesztettük a nyilvános beszédre való készségünket. Új módokat tanultunk a szövegek megtanulására, amiket a későbbiekben is használhatunk, akár színészként, a tanításban. Az új gyakorlatokat könnyen tudom integrálni az eddigi munkámba, tekintve hogy jól illeszkednek az általam már ismert gyakorlatok sorába.

A mozgásos gyakorlatok segítettek az önbizalmam növekedésében is. A workshop angolul zajlott, így az angol tudásom is nagyban fejlődött. Nagyon jól éreztem magamat ezalatt az egy hét alatt, és rendkívül hasznosnak találtam.

Jakab

2018. november 4-e és 11-e között az Európia Unió által támogatott Chekhov-képzésen vettem részt Berlinben, Németországban. A kurzus a kétéves Michael Chekhov Technique Intensive Training Programme első alkalma, ezt további 5 színészképzési alkalom, valamint 3 instruktor-képző alkalom követi.

A Chekhov-módszer elsősorban – Michael Chekhov szándéka szerint – a színész képzelőerejét és jelenlétét, valamint az így megteremtett külső és belső atmoszféra kisugárzását fejleszti. Ez önmagában is elegendő lenne a módszer további terjesztéséhez. Mindemellett ez a módszer egységben kezeli a test-szellem-lélek hármasságát (thinking-feeling-willing). Ennek az egységnek a megtapasztalása és fejlesztése nem csak az egyes színészi munkák során, de a mindennapi életben is megjelenő változást eredményez. Egy harmonikus, kongruenciában élő személy bontakozhat ki általa.

Az egyhetes nyitóalkalmon megismerkedtünk a technika alapjaival, felfedeztük a test és az elme közötti kapcsolatot különböző beszédtechnikai, közös-mozgásos és euritmia gyakorlatok mentén. Gyakorlati és elmélet nézőpontból is foglalkoztunk a technikával: megtanultuk, miben más ez a módszer, mint más színész-képzések, képeztük a testünket, felkészítve azt az előadásra, képeztük a hangunkat, fejlesztettük a koncentrációs készségünket és a képzelőerőnket, megértettük a kreatív folyamat lépéseit. Emellett rengeteg gyakorlatot megismertem, amelyeket önállóan is tudok használni. Nagyon mély benyomást tett rám ez az egy hét, olyannyira, hogy tervezem a részvételt a teljes folyamatban. A képzést követően elkezdtem alkalmazni a módszer gyakorlatait a személyközpontú munkám során a korábban tanult és alkalmazott technikákat kiegészítve vele. Sok kihívást és személyes komfort-zónából való kilépést tartogatott számomra a folyamat, azonban az eddigi tapasztalataim megerősítettek abban, hogy nem csak számomra, nem csak a színeszek számára, de minden ember számára hasznos eszközöket nyújt ez a módszer.

Levente

Founded by the Erasmus+ Programme of the European Union

„Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. Ez a weboldal és a rajta található anyagok a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.”

add class h_bar orange