Cidri erdő meséi

add class h_bar green

Hitoktatóként mindig is lenyűgözött a gyerekek csodálatos sokszínű világa. Munkám során sokat tanultam már tőlük. Így volt ez alkalommal is. Egy jó ötlettől megihletve (Rogers Alapítvány) elkezdtem fákat rajzolni különböző érzéseket életre keltve. Miután nap, mint nap a fákat rajzoltam, arra gondoltam, hogy kéne írni hozzá egy mesét, hogyan is keltek életre ezek a fák. Ez a mese meg is született. A történet röviden a következő:

Létezik egy falu és egy hozzá tartozó erdő (Cidri erdő). Egyszer a Lusta Satrafa (boszorkány) repült a söprűjével a fák felett, belekeveredett a viharba és a zsebében lévő üvegcséből észrevétlenül kiömlött a finom por, egyenesen rá a fákra. Ezek a fák a finom portól életre keltek, mindegyik egy érzést megjelenítve. Az egyik sírt a másik nevetett a harmadik dühös volt az ötödik… Nagy zűrzavar támadt és mindennek a tetejére hirtelen érkezett egy lovaskocsi, amiről ledobtak az emberek egy régi öreg szekrényt. Az egyik fa a nagy zűrzavarban kíváncsian nézegette a szekrényt, és zsupsz, belemászott. Ott is maradt egészen reggelig.

Ez volt a kerettörténet, amit a gyerekeknek elmeséltem. Ezután kiraktam néhány képet a fákról.

Majd megkérdeztem, a gyerekektől: Szerintetek melyik fa bújt bele a szekrénybe? (Ha a képet megnézzük, láthatjuk, hogy van egy üres hely, ki van vágva a fa.) Egyből rávágták, hogy az üres hely azt mutatja, hogy onnan ment el egy fa.  Ezután elvettem a képeket, és megkértem őket, hogy rajzolják le a hiányzó fát (a sablont használva, a képen látható). Lerajzolták, és ezután mindenki bemutatta a saját fáját. Bemutatáskor megkértem őket, hogy meséljék el, mit is csinált egész éjjel ott benn a szekrényben a fa (hiszen reggelig benn volt a mese szerint). A képen láthatók az elkészült rajzok.

Saját elmondásuk alapján:

 Az 1. fa „Bemászott a szekrénybe és azért néz így ki, mert talált ruhákat a szekrényben és egész éjjel próbálgatta a ruhákat, aztán az egyiket felvette. Nagyon jól érezte ott magát.”

2. és 6. fa „Szomorú, mert kicsi a szekrény és nagyon nem fér el benne, és sötét is van, fél. Ezért nagyon szomorú.”

3. fa „Nagyon erős, a hullámok az izmok és arra készül, hogy valakit jól megverjen majd.”

4. fa „Ez itt véres, és azért véres, mert a szekrénynek kinőttek a kezei és össze-vissza verte ott benn a fát. Ezért néz ki így, ezért véres.”

5. fa „Örül, mert el tudott bújni a többiek elől.

Meglepő volt számomra, hogy a bennük élő „fákat” mennyire különböző módon keltették életre, valamint mennyire valóságosan beszéltek a fákról.

Azt gondolom, hogy a rajzok, beszámolók nagyon jól rávilágítanak a gyerekek aktuális lelkiállapotára, sőt, jelezhetik azt is, hogy esetleg egy-egy gyereknél komolyabb probléma is felmerülhet, ezzel segítve a pedagógust, hogy melyik gyerekre kell fokozottabb figyelmet fordítani.

Mindenkit bíztatok, menjen el a saját Cidri erdőjébe és rajzolja le a saját fáját. Vajon az milyen lenne? Melyik fa bújt be a szekrénybe? Ha van kedved, rajzod le. 🙂

Barczi Julianna írása