A vadhattyúk ruhái

add class h_bar green

Andersen Vaddhattyúk című meséjében, a lánytestvér úgy tudja megváltani hattyúvá változtatott bátyjait, hogy hosszas, fájdalmas munkával csalánból fon inget mind a tizenegy testvére számára.

Azt gondolhatnánk, hogy ilyesmi csak a mesében létezik. Valóban nem sokan vállalkoznak arra, hogy a csípős csalánt, leveleitől megszabadítva, szárát kiszárítva csalánfonalat készítsenek, majd abból szövetet készítsenek és ruhát varrjanak. Pedig nem lehetetlen.

A brit „Nettles for textiles” azaz Csalánból kelmét csoport tagjai a csalánból készítenek fonalat és különböző textíliákat.

Catherine Hutchinson

A képen Catherine Hutchinson munkája, egy csalánfonalból kézzel készített terítő.

Allan Brown textilművész és Dylan Howitt operatőr pedig egy csalánból készült ruha elkészítését szeretnék filmre venni, a növények begyűjtésétől a fonálkészítésen és textilszövésen keresztül a vikingekéhez hasonló ruha megvarrásáig.

Az alábbi csodálatos videón nyomon követhetjük, amint Allen a csalán leszedésétől eljut a fonalak, majd a kis szövetdarabok elkészítéséig.

https://player.vimeo.com/video/225183045

Pappus projektünkben olyan játékos gyakorlatokon és ismertetőtáblákon dolgozunk, melyeken keresztül ezt és hasonló érdekességeket is bemutatunk egyes, hazánkban is könnyen fellelhető növényekről.

A címképen Gera Klára nemezművész munkája látható.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük