Gyermekotthon pályázat

add class h_bar green

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács döntése alapján 9.9 millió forintos egyedi támogatásban részesítették a Pronon Civilszervezet és Közösségfejlesztő Alapítvány, Gyermekotthon Szervezetfejlesztése című pályázatát. A pályázat megírásában a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány szakemberei komoly részt vállaltak, és a megvalósítás során is szakmai támogatást nyújtanak.

Nagy fájdalom volt látni az emberi állapotokat 2018 nyarán, amikor felkérték a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítványt egy kríziskezelésre ugyanebben az intézményben.   Az egyik kisfiú azt kérdezte az egyik nevelőtől, hogy „megtanuljam a nevedet, vagy holnap már nem jössz?” – milyen élet az egy gyereknek, ha nincs kihez kötődni, ha heti szinten éli meg, hogy elhagyják? Fantasztikus lehetőséget kaptunk, hogy ebben változást kezdeményezhetünk: fiatalok és nevelők élete válhat egy kicsit jobbá a közreműködésünk nyomán.

A projekt megvalósítása 2020 januárban elkezdődött: A Pronon Alapítvány két trénere a nevelőknek tartott 2×3 órás tréningeket januárban, februárban és márciusban, illetve tartott ugyanezen hónapokban 1×2 órában esetmegbeszélést. Három munkatárs ez idő alatt a fiatalok két csoportjával dolgozott párhuzamosan.

A hálózatvezető főigazgató lelkesedéssel fogadott minket, és megadott minden támogatást. A nevelők vegyesen – ellenállással, szkepszissel és /vagy lelkesedéssel fordultak felénk. Az elindult projekt azonban két és fél hónap után a pandémia miatt megállt, a karantén alatt a trénerek nem jutottak el a gyermekotthonba. Vezetőváltás következtében a szeptemberi indulásnál a hálózat egy másik gyermekotthonában kezdtük, folytattuk a munkát. Az eltelt másfél hónap óta egyéni interjúkkal, csoportos fejlesztéssel és a munkába való segítő csatlakozással veszünk részt a napi életben. Így gyűjtjük az információkat, simítjuk a kapcsolatokat, fejlesztjük a nevelők együttműködését.

A Pronon Alapítvány 10 trénere tovább dolgozik a Bolyai Gyermekotthon hálózatban. Elsősorban a nevelők számára tartanak szervezetfejlesztést, miközben a gyermekcsoportokban is jelen van három tréner, hogy megkönnyítsék a nevelők együttműködését. Mivel a nevelők párhuzamosan dolgoznak a gyerekcsoportokkal, a felnőttek nehezen tudnak együttműködni. Így az, hogy a gyerekektől elszabadulhatnak munkaidőben, már önmagában esélyt ad számukra. Ugyanakkor az elképzelések szerint nagyjából ugyanaz fog történni a fiatalokkal, mint a nevelőkkel: ventillálás, stratégiaalkotás, együttműködésfejlesztés stb.

A program része az online tanuláskísérés, külön vezetői tanácsadás és a fiataloknak szóló pályaorientációs program is. A tervek szerint a másfél éves programot féléves utánkövetéssel zárjuk, amely csoportépítő játékklub és mentálhigiénés támogatásból áll majd.                                                     

Budapest, 2020. október 30.                                                             

Csizmazia Katalin projektmenedzser