A sikeres simontornyai játékmunkás trénerképzés után ViPER-es csapatunk egyéni utakra tért, mindenki a saját környezetében próbálgatta a tanultak alkalmazását. Március 27-én ismét összeültünk átbeszélni a minket ért hatásokat, új tapasztalatainkat.
A képzésen részt vettek közül többen is saját gyermekeik és az ő barátaik megfigyelésével, „játékos önkéntes”-ként való hozzájuk állással próbálkoztak. Volt, aki egy gyermekotthon viszonyait figyelte meg, megint más pedig egy egyetemi kurzuson keveredett vitába a játék fogalmáról. Olyan is akadt, aki a kamasz korosztállyal próbálkozott és olyan is, aki hagyományosnak mondható ViPER játszóházat hozott létre.
Én egy svájci óvoda működésébe nyertem némi betekintést, ahol számomra meglepő módon, valami nagyon hasonló dolog történt, mint amiről a képzés folyamán tanultunk, pedig ott nem ismerik a játékmunkás fogalmát.
A megbeszélés során a kellemes élményeken túl, különböző dilemmák is felmerültek. Például a korosztály kérdése. Vajon kamaszodó fiatalok tudnak-e kezdeni valamit a „szabad játék” fogalmával? A játékot kísérő személyként hol van az a pont, ahol érdemes és szükséges beleszólni, bekapcsolódni egy folyamatba? Ha fiatalabb gyerekek kívánsága ütközik idősebbekével, hogyan lehet megfelelően reagálni?
Személy szerint nagyon örültem a többiek tapasztalatainak és történeteinek, úgy érzem sok pluszt kaptam ezzel. Remélem, hogy az a képzés is hasznos lesz a jelentkezők számára, amit majd én fogok tartani a ViPER kapcsán.

(Heltai Júlia)

2015 03 27 ViPER 5 Custom 2015 03 27 ViPER 20 Custom

EU footer Viper

VIPER - Magyarországi tevékenységek

• ViPER márciusi trénerképző találkozó

A ViPER projektünk keretében folyó Belső Akadémia képzéssorozatunk márciusi találkozóján a Kulissza Készségfejlesztő Alkotóműhelyből Kamenik Klaudia és Szilágyi Diána tartott

• ViPER játékmunka alapú játszóház Pálfán

A 2014 novemberi ViPER képzés olyan nagyon felvillanyozta Görgey Etelkát, hogy elhatározta, ki is próbálja, hogyan is működik ez a

• ViPER képzés Simontornyán

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pedagógia szakos hallgatóként a Rogers Alapítványnál végezhetem szakmai gyakorlatomat. Még szerencsésebbé tesz az, hogy

• ViPER reflexiós találkozó

• ViPER - Belső Akadémia indul a Rogers Alapítvány szervezésében

A Játékos Önkéntesek – ViPER – projekt keretében trénereket kell képeznünk a játékmunka terén. Mivel a játékmunka megközelítése (spontán, szabad

VIPER - Nemzetközi tevékenységek

• Engedjük játszani a gyerekeket! - ViPER Trénerfelkészítő képzés Innsbruckban

2014 november végén Innsbruckban volt a ViPER projekt következő találkozója, amely egyben egy kétnapos trénerfelkészítő alkalmat is magába foglalt. A

• Nemzetközi megvalósíthatósági tanulmány (English version)

• Elkészült a nemzetközi megvalósíthatósági tanulmány a Játékos önkéntesek projektben!

Hét ország együttműködésében elkészült a Játékos önkéntesek alapkutatás tanulmánya. A tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy mennyire nyújt újat a játékmunka megközelítés