Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pedagógia szakos hallgatóként a Rogers Alapítványnál végezhetem szakmai gyakorlatomat. Még szerencsésebbé tesz az, hogy ennek keretében a VIPER projektben is kipróbálhatom magam.
Február elején Simontornyára utaztunk, hogy részt vegyünk a playwork (játékmunka) módszert ismertető tréningen. Így egy következő körben mi is tovább fogjuk tudni adni gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakembereknek ezt a szemléletmódot és módszert, amit most elsajátítottunk. Én például egy másik résztvevővel az Illyés Sándor Szakkollégiumban tervezem egy egy napos képzés megvalósítását.
Nem tudok igazából objektíven nyilatkozni erről a hétvégéről, mivel mind a tréning, mind a résztvevők személyisége nagyon magával ragadott. Voltak trénerek, pszichológus hallgatók, tanárok, és gyermekvédelemben dolgozó résztvevők is. Egy nagyon különleges csapat gyűlt össze, így egymástól is sokat tanultunk, ami külön nyeresége volt a tréningnek.
Az első napon a playwork módszer fogalomrendszerével, elveivel ismerkedtünk, illetve különböző izgalmas feladatokon keresztül a veszélyforrások, kockázatok reális felmérésének és kezelési módjainak lehetőségeit térképeztük fel. Külön hangsúlyt fektettünk a játékmunka esélyegyenlőségi vonatkozásaira is. Este spontán módon meg is valósítottuk azt, amiről tanultunk, hiszen együttlétünk szabadon választott, önirányított és belülről motivált volt - és nem utolsó sorban nagyon kellemes is.
Így a másnapot újult erővel és motiváltsággal kezdtük. Megismertük a játékciklus elméletet, különböző, a játékmunka során előforduló esetekről beszélgettünk és izgalmas vita folyt a játék fogalmáról is. Majd jött az azóta is kedvenc részem, a bambuszból bunker építés.
Egy tartalmas, feltöltő és új barátságokat hozó hétvégét töltöttünk Simontornyán. Nagyon köszönjük, hogy ilyen kellemes környezetben vehettünk részt a tréningen!

(Heltai Júlia)

Traner of traner Hungary 2015 02 08 09 Large

EU footer Viper

VIPER - Magyarországi tevékenységek

• ViPER márciusi trénerképző találkozó

A ViPER projektünk keretében folyó Belső Akadémia képzéssorozatunk márciusi találkozóján a Kulissza Készségfejlesztő Alkotóműhelyből Kamenik Klaudia és Szilágyi Diána tartott

• ViPER játékmunka alapú játszóház Pálfán

A 2014 novemberi ViPER képzés olyan nagyon felvillanyozta Görgey Etelkát, hogy elhatározta, ki is próbálja, hogyan is működik ez a

• ViPER képzés Simontornyán

• ViPER reflexiós találkozó

A sikeres simontornyai játékmunkás trénerképzés után ViPER-es csapatunk egyéni utakra tért, mindenki a saját környezetében próbálgatta a tanultak alkalmazását. Március

• ViPER - Belső Akadémia indul a Rogers Alapítvány szervezésében

A Játékos Önkéntesek – ViPER – projekt keretében trénereket kell képeznünk a játékmunka terén. Mivel a játékmunka megközelítése (spontán, szabad

VIPER - Nemzetközi tevékenységek

• Engedjük játszani a gyerekeket! - ViPER Trénerfelkészítő képzés Innsbruckban

2014 november végén Innsbruckban volt a ViPER projekt következő találkozója, amely egyben egy kétnapos trénerfelkészítő alkalmat is magába foglalt. A

• Nemzetközi megvalósíthatósági tanulmány (English version)

• Elkészült a nemzetközi megvalósíthatósági tanulmány a Játékos önkéntesek projektben!

Hét ország együttműködésében elkészült a Játékos önkéntesek alapkutatás tanulmánya. A tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy mennyire nyújt újat a játékmunka megközelítés