A 2014 novemberi ViPER képzés olyan nagyon felvillanyozta Görgey Etelkát, hogy elhatározta, ki is próbálja, hogyan is működik ez a valóságban.

"Heti szinten eddig is összegyűltünk a szülőkkel – meséli Eta, aki Pálfa református lelkésze -, de mindig problémát jelentett, hogy mit csináljunk a gyerekekkel. Eddig mindig választottunk valakit, aki kifejezetten ügyeletesként vigyázott a gyerekekre, míg a többiek beszélgettek, de ezzel ő kimaradt a beszélgetésből, a gyerekek pedig állandóan tőle várták, hogy szórakoztassa őket.
Most előkészítettem mindenféle játékot, alkotáshoz szükséges alapanyagokat, és megkértem a nagyobb gyerekeket, hogy figyeljenek a kisebbekre, nehogy butaságot csináljanak – de sem nekik, sem nekünk nem volt feladatunk, hogy kifejezetten játszunk a gyerekekkel. A játékmunka lényege, hogy olyan környezetet teremts, ahol a gyerekek maguktól, és egymással játszanak. Nagyon jól sikerült, a szülők felszabadultan beszélgettek, a gyerekek felszabadultan játszottak. Maguktól, egymással.
Nem mondom, káosz lett a végén a teremben, de a gyerekek szívesen segítettek az elpakolásban, és kérték, hogy máskor is így legyen. Azóta heti rendszerességgel tartunk ilyen játszóházakat a gyerekek és szüleik őszinte örömére, és egyre többen érdeklődnek a lelkész és pedagógus kollégák közül is, hogy miként tudnának ezzel az új megközelítéssel foglalkozni a gyerekekkel."

2014 12 11 18.41.15 Large

EU footer Viper

VIPER - Magyarországi tevékenységek

• ViPER márciusi trénerképző találkozó

A ViPER projektünk keretében folyó Belső Akadémia képzéssorozatunk márciusi találkozóján a Kulissza Készségfejlesztő Alkotóműhelyből Kamenik Klaudia és Szilágyi Diána tartott

• ViPER játékmunka alapú játszóház Pálfán

• ViPER képzés Simontornyán

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pedagógia szakos hallgatóként a Rogers Alapítványnál végezhetem szakmai gyakorlatomat. Még szerencsésebbé tesz az, hogy

• ViPER reflexiós találkozó

A sikeres simontornyai játékmunkás trénerképzés után ViPER-es csapatunk egyéni utakra tért, mindenki a saját környezetében próbálgatta a tanultak alkalmazását. Március

• ViPER - Belső Akadémia indul a Rogers Alapítvány szervezésében

A Játékos Önkéntesek – ViPER – projekt keretében trénereket kell képeznünk a játékmunka terén. Mivel a játékmunka megközelítése (spontán, szabad

VIPER - Nemzetközi tevékenységek

• Engedjük játszani a gyerekeket! - ViPER Trénerfelkészítő képzés Innsbruckban

2014 november végén Innsbruckban volt a ViPER projekt következő találkozója, amely egyben egy kétnapos trénerfelkészítő alkalmat is magába foglalt. A

• Nemzetközi megvalósíthatósági tanulmány (English version)

• Elkészült a nemzetközi megvalósíthatósági tanulmány a Játékos önkéntesek projektben!

Hét ország együttműködésében elkészült a Játékos önkéntesek alapkutatás tanulmánya. A tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy mennyire nyújt újat a játékmunka megközelítés