2012 és 2014 között zajlott az Act Your Job-című nemzetközi (Leonardo) projektünk, az Európai Unió támogatásával. Projektünkben azt jártuk körül, hogyan lehet felhasználni a dráma műfaját személyiségfejlesztő módszerként, majd a megtanult képességeket sikeresen felhasználni a munkavállalásban.

Összesen négy partnerország vett részt a projektben, a kezdeményező spanyol fél, egy kis, az iskolai oktatásból kiesett fiatalokkal foglalkozó szervezet (Ayuntamiento de San Andrés del Rabanedo), továbbá egy lengyel magánegyetem (Akademia Humanistyczno – Ekonomiczna W Łodzi) és egy angol továbbképző intézmény (Newham College of Further Education). A két év során öt nemzetközi találkozón vettünk részt, ezek közül két alkalommal a diákok számára is nyitva állt az utazás lehetősége. Budapestre 2013 márciusában látogattak a partnerek, ahol megismerték a Rogers Középiskola és a Rogers Akadémia intézményét, és többek közt részt vettek egy nagy sikert aratott dobórán közösen a diákjainkkal.

A program keretein belül a diákjaink szereplésében két színházi előadást hoztunk létre és mutattunk be 2013 májusában a Rogers Akadémiás diákokkal és 2014 januárjában Kulissza műhelyünk fiataljaival.

A felkészülés során többek között megtanulhatták, hogyan használhatóak a nonverbális kommunikáció eszközei, mint a gesztusok vagy a testtartás; fejleszthették verbális kifejezőkészségüket; bepillantást nyerhettek abba, hogyan áll össze egy komplett színházi produkció; és ismerkedhettek a közönség előtt való szerepléssel. Ezen tanulási folyamat során olyan képességekre tettek szert, melyek a későbbiekben segíteni tudják a sikeres elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon (például: a közönség előtti szereplés modellhelyzetként szolgálhat egy felvételi interjúra).

A diákok számára is nyitott külföldi utazások során Londonba (2013 októberében) és Lodz-ba (2014 februárjában) látogattunk el, ahol a fogadó ország által szervezett különböző workshopokon vehettek részt a kiutazók, és megismerkedhettek a többi ország diákjaival. Izgalmas lehetőség volt ez más kultúrák megismerésére, önmaguk kipróbálására egy nemzetközi helyzetben, az idegen nyelven való kommunikációban. Ezen kívül minden alkalommal ízelítőt kaphattak a helyi kultúrából, a fogadó szervezetek érdekes programokkal készültek a diákok látogatására.

A program 2014 júniusában zárult. Országonként egy-egy előadás forgatókönyvéből egy kiskönyvet hoztunk létre, melyek felhasználhatóak bármilyen nem kereskedelmi célú tanulási programban. A Rogers Alapítvány a Kulisszás diákok előadását mutatta be a nagyvilágnak, erről egy háromperces kisvideó is készült, amely az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=cp_-X4VrXKQ. Továbbá egy másik kiskönyv is készült, melybe minden ország összegyűjtött egy olyan létező példát (jó gyakorlatot), mely a témához kapcsolódóan működik; pl. helyi személyiségfejlesztő drámaiskolákat mutat majd be (mi a Magyar Pszichodráma Egyesületet választottuk).

További információ (angolul) a projekt honlapján:

www.actyourjob.eu

EU footer ACT

Act Your Job - Magyarországi tevékenységek

• 6. Act Your Job nap 2 - Kulissza Készségfejlesztő Alkotóműhely

2014. január 25-énmegtartottuk a második Act Your Job napot. Az előadáson 6 Kulisszás diák vett részt, akik párokban bemutatták 1-1

• 5. Kulisszás diákok felkészülése

Készülünk a második Act Your Job Napra! Második alkalommal a Kulissza Készségfejlesztő Alkotóműhely diákjai készülnek fel az Act Your Job

• 4. Act Your Job nap 1 - Rogers Akadémia diákjai

2013. május 3-án az első Act Your Job nap keretein belül a Rogerses diákok bemutatták egy munkahely életéről szóló előadásukat.

• 3. Rogerses diákok felkészülése

2013. április 9-én a Rogerses diákok megkezdték a felkészülést az Act Your Job projekt keretein belül májusban tartandó előadásukra. Erbits

• 2. Munkavállalói témanap

2013. január 24-én munkavállalói témanapot tartottunk a Rogersben. A diákjaink különböző programok közül választhattak, így pl. a dresszkód témáját járták